maandag 11 januari 2010

Winterweer in Europa

Een aantal interessante links die pogen te verklaren waarom wij intussen al 3 en halve week sneeuw hebben in Nederland en de rest van Europa.

http://dotearth.blogs.nytimes.com/2010/01/04/polar-pressure-pattern-driving-chill-nearly-off-chart/
http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/richardblack/2010/01/arctic_conditions_arctic_cause.html

Als ik het goed begrijp, is de luchtdruk op een aantal meetpunten op ongeveer 45° NB, extreem laag (relatief gezien). Ik heb inderdaad op veel weergrafiekjes gezien dat er flinke lage-drukgebieden zich in Zuid-Europa ophouden. Lucht (en dus wind) stroomt altijd van hoge-drukgebieden naar lage druk, dus in dit geval betekent dat een noordelijke stroming, en die brengt in de winter dus koude lucht naar het zuiden. Dat gebeurt wel vaker in de winter, maar nu lijkt dit dus aan te houden.

Deze lage-luchtdruk is een deel van de zogenoemde arctische oscillatie en die zit nu dus in een extreem negatieve fase. Dit lijkt echter een zij-effect te hebben. Ik heb gelezen, hoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe dit komt, en of het effect zo dramatisch als dit artikel lijkt te suggereren, maar het lijkt erop dat de Golfstroom tijdelijk compleet afgebogen is en Europa niet meer lijkt te bereiken.

Dat verklaart allereerst natuurlijk ook de koude temperaturen, maar zou wel eens ernstigere effecten kunnen hebben. Er zijn wetenschappers die al een tijdje zeggen dat een shutdown van de golfstroom wel eens ernstige effecten kan hebben voor het wereldwijde klimaat-beeld. Daarbij horen een afkoeling van Europa, een verder opwarmen (en dus afsmelten) van Groenland, of misschien zelfs wel een nieuwe ijstijd.

Moeite waard om verder uit te zoeken en in de gaten te houden.

UPDATE:
http://sargasso.nl/archief/2010/01/11/service-golfstroom-filmpjes/

Het lijkt erop dat het maar een kortdurend iets. Daarnaast heb ik ook linkjes gevonden dat dit in november 2005 ook al een keer gebeurde (en zelfs iets langer aanhield).

Moeilijke met meteorologie is dat het soms onduidelijk is wat nou precies oorzaak en gevolg is. Veroorzaakt de andere windstroming van de Arctische Oscillatie nu een tijdelijke stop van de oppervlakte-golfstroom (die deels ook door wind veroorzaakt wordt), of gaat het andersom. En wat veroorzaakt nou eigenlijk dat die AO nu zo laag is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten