dinsdag 26 januari 2010

Wie wil dat rekeningrijden nou?

Volgens de laatste Tweede Kamer-verkiezingen, zou een meerderheid van de nederlanders rekeningrijden graag ingevoerd zien.

Volgens de website Verkiezingskijker.nl (die alle oude verkiezingsprogramma's doorzoekt), waren zowel CDA, PvdA, CU, als ook SP, GL, VVD, D'66 voor. Van alle gekozen partijen waren alleen PVV en PvdD tegen, dan wel neutraal.

Ik vind altijd dat je voorzichtig moet zijn om bij elk onderwerp te kunnen zeggen dat er een meerderheid voor is, puur omdat het in de verkiezingsprogramma's staat. Er staan namelijk zoveel onderwerpen in de verkiezingsprogramma, dat er gewoon geen enkele partij is die al jouw onderwerpen vertegenwoordigt. Daar vindt het eerste "compromis" al plaats: welke partij kiest een kiezer.

Daarna wordt er een coalitie gevormd, en daar vindt meestal een tweede "compromis" plaats: het regeerakkoord. In dit geval waren alle partijen het eens, maar ook vaak zat niet. Maar omdat er blijkbaar toch een regeerakkoord gevormd moet worden, verplichten de fracties zich om voor deze onderwerpen toch voor te stemmen, ook al staat het niet in hun partijprogramma.

Dan komt uiteindelijk het derde compromis. Het wetsvoorstel en de stemmingen. Omdat de coalitiepartijen in het regeerakkoord hebben afgesproken dat dit onderwerp doorgang vindt, hebben ze de neiging minder kritisch te zijn op onderdelen, waardoor het meestal minder goed doordacht en/of technisch compleet is. Oppositiepartijen die doorgaans wel scherper hierop zijn komen er vaak met moties niet doorheen.

En als het dan uiteindelijk via de media of de praktijk bij de burgers terecht komt (voor of na de uitvoering) blijken er in al die compromissen of politieke spelletjes toch zoveel mis te zijn gegaan, dat de burgers snel weer ontevreden zijn. Als klap op de vuurpijl komt dan het politieke verweer "de burger was in meerderheid voor". Die stelling klopt al niet, en was al helemaal geen mandaat om het knullig uit te voeren.

Zo ook bij dit rekeningrijden. Ja, een meerderheid van de kiezers stemde op een partij die dit in hun programma had. Hoe ze dit dan dachten uit te voeren stond niet in de programma's, en daar kregen ze dus feitelijk carte blanche in. En die hebben ze gebruikt. Maar niet op een manier dat de burger in meerderheid hier nog voor kan zijn.

Maar hoe dan? Hoe dan om te gaan met verkiezingsprogramma's en bepalen wat de kiezer nu eigenlijk wil? Daar kom ik een volgende bijdrage op terug, want anders wordt het iets te lang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten