donderdag 11 maart 2010

UWV: geen werkverschaffing

Het UWV, het overheidsloket om werklozen weer aan het werk te krijgen, moet bezuinigen. Het budget voor dit jaar is al bijna op, en daarom "gaan we minder externe reïntegratiebureaus inhuren".

Dat ze hun primaire taak al uitbesteden aan externe bureaus is al weer erg zat (en een stompzinnig voorbeeld van de marktwerking), maar deze is bijna ironisch te noemen.

Omdat er te veel werklozen hebben, hebben ze niet meer genoeg geld om externe bureaus te betalen om mensen aan het werk te helpen, waarna dus de werknemers van die bureaus werkloos gaan raken omdat de bureaus geen opdrachten meer krijgen. Die werkloze ex-reïntegratiebureau-medewerkers gaan dan bij het UWV aankloppen om daar dus niet meer door henzelf geholpen te kunnen worden.

Iets met kafkaeske onlogica?

1 opmerking:

  1. Op zich niet: het UWV bespaart op die manier een hoop geld. Dat geld is dan vrij om op een andere manier te besteden - in de vorm van belastingverlaging of in de vorm van andere investeringen door de overheid (infrastructuur, onderwijs, etc.). In welke vorm het geld ook wordt uitgegeven - het levert werk op.
    Zeer waarschijnlijk levert het zelfs meer arbeidsplaatsen op - door een goede investering in b.v. infrastructuur of onderwijs, groeit de economie en neemt de totale vraag naar arbeid toe.

    BeantwoordenVerwijderen