woensdag 10 maart 2010

De stemcomputer is geen oplossing

Verscheidene autoriteiten en stemmers pleiten voor terugkeer naar de stemcomputer, omdat stemmen met het potlood zoveel chaos geeft. De nadelen van het potlood-stemmen overtreffen volgens hen de nadelen van het gebruik van de computer.

Helaas is dit geen goede voorstelling van zaken. Allereerst is een deel van de chaos niet veroorzaakt door het potlood-stemmen, maar door gebeurtenissen tijdens het stemmen. 2500 verkeerde stempassen en het dubbele stemmen zou ook optreden bij het gebruik van een computer. Meerdere mensen in een hokje kan net zo goed voorkomen bij de computer. Gedoe met machtigingen hetzelfde.

Dus waar zou de stemcomputer dan wel een verbetering kunnen zien? Bij het tellen? Een computer zal bij het tellen altijd dezelfde uitkomst geven. Maar wie garandeert dat die uitkomst ook klopt? Zitten er geen (opzettelijke) fouten in de software? Kan het gecontroleerd worden? Willen wij ons echt overgeven aan de computer? Niemand, maar dan ook niemand kan achteraf een computer-telling controleren, want misschien gaat het al wel fout bij het opslaan van de stem.

De enige, 100% controleerbare (door iedereen die dat zou willen), en gegarandeerd juiste stemming is met papier. Papier is geduldig, papier kan zonodig tientallen of honderden keren herteld worden. Als verschillende tellers (ambtenaren, kiezers, kiesbaren), onafhankelijk van elkaar, op dezelfde uitslag uitkomen, weet je dat het juist is. Boven elke twijfel. Ja, dat is veel werk. Maar moeten we dat niet over hebben voor het zuiver houden van het meest belangrijke democratisch proces: het stemmen?

Het gebruiken van een papertrail (gewoon met de partij en naam, geen streepjescode, zodat de kiezer het ook kan controleren), is een goede combinatie. Op die manier hebben we snel een voorlopige uitslag, en kan bij twijfel, of ter steekproef, ook nog papier-geteld worden.

2 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens. Eigenaardig was o.a. de reactie van Korthals Altes in "De Heer Ontwaakt" die meende dat het afluisteren van stemcomputers een minder groot probleem was dan de chaos nu. Juist dan ontstaan dus echt problemen met het kopen van stemmen; iemand buiten het stembureau kan immers controleren op wie een stem wordt uitgebracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reactie van de NRC op mijn bovenstaande ingezonden brief:

  Dank voor uw reactie. We plaatsen morgen echter een interview met Rop
  Gonggrijp over de stemcomputer. Voor de brievenrubriek hebben we dan ook
  voor andere bijdragen gekozen. Het spijt me.

  Tja, daar kan ik als onbekende brievenschrijver natuurlijk niet tegenop, maar in ieder geval goed dat ze er door een interview met dhr. Gonggrijp toch aandacht aan besteden

  BeantwoordenVerwijderen